Van bakje beton tot handzeepje

blauwtjeHoe je met zeep maken best eens een blauwtje kunt lopen zal ik je hier laten zien in de rubriek zeeptrivia! Het begon met een achteloos – dat doe ik wel even – nieuw projectje, liep volledig uit de hand en daagde toen weer uit tot extra creativiteit.

Het onderdeel van het zeepmaakproces wat misschien wel het meest lastig is, is de parfumolie! Die moet je uitgebreid hebben getest, wil je weten hoe die zich in zeep gedraagt. Verkleurt hij niet? Zorgt ‘ie niet voor extra warmte, indikken, schiften, allemaal dingen die je niet wilt!

bakje beton
Bakje beton!

Nu, dat is ook precies wat mis ging.. Ik had iets in gedachten met een parfumolie die ik wel kende, maar een hele tijd niet had gebruikt. Dacht me nog te herinneren dat ‘ie verkleurt naar caramel – is waar – en voor een licht aandikken zou zorgen. En dat laatste klopte helemaal. Alleen iets te veel. En dan ga je fouten maken. Fout één: te warme vetten. Fout twee: de parfumolie op het verkeerde moment toevoegen.

Weggooien is zonde

Resultaat? Een bakje beton! Niet om aan te zien! Dat kun je weggooien. Maar dat is zonde, want er zitten hier dure spullen in: sheaboter, olijfolie, kokosolie om maar wat te noemen. En die zeep functioneert verder prima.

blauwtjeDan blijft er dus maar één ding over: iets nieuws verzinnen. Dat heet een rebatch. Gebruik maken van een al bestaande zeep en er een nieuwe van maken.  En dat levert dan weer een aardig resultaat op: blauwtje, het handzeepje! Onderin zit de grijze basiszeep, vermengd met blauw. Bovenin een mooie blauwe laag. Afgewerkt met decoratieve stukjes lichtblauw en zilverglitter. Het ruikt naar een mengeling van ylang-ylang, jasmijn, roos en patchouli, met ondertonen van tonka, specerijen, musk en hout. En een vleugje pepermunt!

blauwtje

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *