Stop de microplastics!

stop microplastic in CienEen gelezen tweet vandaag bracht mij naar de actie van Stichting De Noordzee. Het blijkt dat er in verzorgingsproducten tegenwoordig kleine plasticdeeltjes zitten! Bijvoorbeeld in peelings, kleine deeltjes zorgen daar voor een scrubbend effect. Ik was nog in de veronderstelling dat die deeltjes stukjes abrikozenpit waren. Of jojobapareltjes. Of zeezout. Niks dus. Dat was vroeger!

Tegenwoordig is het blijkbaar in de mode om kleine korreltjes plastic te gebruiken. Misschien is het goedkoper? In ieder geval wordt er niet nagedacht. Volgens Stichting De Noordzee spoelt elke dag op die manier erg veel plastic door ons afvoerputje! Het is te klein om door de rioolwaterzuivering eruit te worden gefilterd. En dan komt het uiteindelijk in de zee terecht. Waar het jaren, zo niet eeuwig ronddwarrelt. En – nog erger – allerlei dieren zien het aan voor plankton en eten het op!

Steekproef

De stichting heeft als steekproef een aantal produkten onderzocht en de fabrikanten aangeschreven. Die reageren echter afhoudend. Het is de verantwoordelijkheid van de consument vinden ze. Onzin natuurlijk. Een bedrijf is ook verantwoordelijk voor goede produkten. En wie heeft plastic überhaupt toegelaten als grondstof voor verzorgingsprodukten? Dat is vreemd… Het lijkt me wel een hele sneaky manier om van het overtollig plastic af te komen!

Op de website van de stichting vind je de actie ‘stop de microplastics’. Je kunt er een petitie tekenen en er zijn ook voldoende buttons om de actie te delen met je vrienden op facebook en twitter.  Bovendien kun je er een lijst vinden met de producten die plastic bevatten.

ga naar de actie van stichting De NoordzeeJe kunt ook zelf producten aandragen voor vermelding. Daarom ben ik ook maar eens de badkamer ingedoken. Ik had net bij de Lidl een nieuwe scrub gekocht. Ingrediëntenlijst aan de achterkant opgezocht en ja hoor: Polyethyleen! Nu staat er ook nog op: ‘microcrystalline cellulose’ en ik vermoedde dat dit ook kleine scrubdeeltjes waren. Heb een heel klein beetje genomen en een paar scrubdeeltjes daarvan geprobeerd op te lossen. Want cellulose lost uiteindelijk wel op. Maar nee hoor, deze deeltjes wilden echt niet oplossen!

Deze Spa Exfoliator van Cien gaat naar het chemisch afval. Dit wil ik niet door mijn doucheputje spoelen! En er gaat een email naar Lidl. Het produkt heb ik aangemeld bij de stichting.

En wat kun jij opdiepen uit je badkamer? Laat het weten in het commentaargedeelte hier beneden. En teken in ieder geval de petitie alsjeblieft!

Wil je een echt lekkere scrub die helemaal verantwoord is? Kijk dan eens in de winkel van Caroline, van In de Watten. Zij maakt heerlijke scrubs met suiker!

Zelf kijken hoeveel van die microplastics er in je product zitten? Kijk naar het filmpje en doe het na:

Delen is fijn!

3 comments

  1. yvonne valk schreef:

    hoe gek kan je zijn om dat in cosmetica te stoppen

  2. A.Lub-van Renswoude schreef:

    Het moet verboden worden om plastics te gebruiken in verzorgingsproducten. Verder ben ik ook benieuwd of het gebruik van plastic dozen, emmers etc. door slijtage ook microdeeltjes loslaten. Bv. de boterhamtrommel in de afwasser, een sopje in een plastic emmer. Het wordt ook allemaal het riool ingegooid. Verder moet het verplicht worden op productverpakkingen duidelijk te vermelden of een bepaalde stof onder de microplastoics valt. Daar kan ‘Europa’ zich ook mee bezig houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *