Ambachtelijke scheerzeep met een kick

Een ambachtelijke scheerzeep waarvan je ’s morgens echt wakker wordt, dat is een goed idee! Hoe ontstaan zoiets? Ik krijg een vraag van iemand voor scheerzeep met een specifieke geur. Hij beschrijft een scheerolie waar hij gek op is. Er zitten essentiële olieën in van onder andere pepermunt, kruidnagel en rozemarijn. Hij vraagt of die geur ook in een scheerzeep is te verwerken. Ja, dat kan. Het is wel een ‘moeilijke’ geurcombinatie voor zeep, omdat de kans groot is dat de zeep meteen ‘beton’ wordt en zie ‘m dan maar eens in een mal te krijgen! Zeepmakers noemen dat ‘soap on a stick’ (omdat je een staafmixer gebruikt, een ‘stick blender’).

Wat ook lastig is, ik weet niet in welke verhoudingen de essentiële olie in de scheerolie zit. Een garantie dat ik precies dezelfde geur krijg, is er dus in ieder geval niet! Het is een heftige geurcombinatie voor je neus, hou je wel van heftig, dan is dit je ding! Pepermunt, menthol, kruidnagel, eucalyptus, en rozemarijn op een bedje van sandalwood. Mijn neus vindt dat de mintgeuren samen met de kruidnagel wel de dienst uitmaken.

Ambachtelijke scheerzeep Mint Kick

scheerzeep-mint-kick-4Vanwege het ‘soap on a stick’ gevaar besluit ik de ‘hot process’ methode te gebruiken. Dat betekent, in tegenstelling tot ‘cold process’, dat de zeep na het eerste stadium nog wordt gekookt. Het voordeel is dat je de geur er op het eind in kunt doen, zodat het niet zo wordt beïnvloed door het loog. Het loog is dan namelijk zo goed als uitgewerkt. En toch is deze zeep best lastig in de mal te krijgen. Het gevolg is dat het niet echt Mevrouw Soapz’ mooiste is. Maar dat is niet erg, het ruikt goed en het doet wat ‘ie moet doen!

Voordeel van de hot process methode is ook: de zeep is meteen veilig te gebruiken. Wel is het hier zo, dat de zeep alsmaar beter wordt, naarmate die langer mag rijpen. In ieder geval biedt het mij wel de mogelijkheid om alvast een proefstukje naar de klant op te sturen. “Wow, het is inderdaad een heftig zeepje,” reageert hij. Missie geslaagd.

We laten de zeep nog een paar weken met rust. En dan is het zover. Een naam verzinnen, ik doop ‘m Scheerzeep Mint Kick. Fotograferen, etiketten maken, inpakken, tekst maken en in de shop zetten. Klant neemt er vier, dat betekent dat er nog acht over zijn. Best een hoop werk voor twaalf stukken zeep! In ieder geval bewijs ik jullie, dat het echt, écht ambachtelijk is!

Kijk hier als je die heftige Scheerzeep Mint Kick wilt bestellen (niet geschikt voor vegetariërs).

 

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *