Soaps op SOAPZ!

In de 70er jaren van de vorige eeuw was tv nog echt aan een opmars bezig. De eerste series ontstonden. En al gauw barstte het van de soapseries. Toch zijn die al in de 30-er jaren uitgevonden. En wel als hoorspel op de radio. De uitzending werd geregeld onderbroken door reclame van een wasmiddelfabrikant. Zo komt dit soort serie aan zijn naam! Vanaf de 40-er jaren ook in de VS op tv. In Nederland duurde het nog tot halverwege de jaren 70 tot bijna elk gezin een tv bezat. Op 2 oktober 1951 was de eerste landelijke uitzending, vanuit studio Irene. En in 1967 kwam de kleurentv naar Nederland.

Het zou nog een hele tijd duren voordat er een eerste  Nederlandse soapserie was.  GTST, op 1 oktober 1990 voor het eerst uitgezonden, al snel opgevolgd door andere series, die bijna allemaal weer roemloos ten onder gingen.

SOAP

De serie SOAP uit de VS was de eerste bekende parodie op de soapseries. En zelfs controversieel in zijn tijd. Billy Crystal speelde er misschien welk de eerste homo op tv in. Van 1977 tot 1981 werd het uitgezonden door ABC en het kwam op de Nederlandse tv. En het werd ook eindeloos herhaald, herinner ik me! Meest populaire karakter was toch wel Burt, gespeeld door Richard Mulligan. En die heeft ook weer in veel bekende producties meegespeeld. Empty Nest bijvoorbeeld. Trail of the Pink Panther, Star Trek. En minder bekend, maar heel grappig: S.O.B. Een afkorting die de engelstalige Wikipedia onvertaald laat. Weet jij het? Zet het in de reacties, beneden!

Hieronder kun je een van de bekende openingen kijken. Helaas in Flash, dus nog niet te zien op de IPad.

Delen is fijn!

One comment

 1. Wanda schreef:

  SOB is niet onvertaald op wiki, het heeft volgens wiki meerdere betekenissen:
  “Standard Operational Bullshit”
  “sexually oriented business”
  “son of a bitch”
  “Sois hOnrados Bandidos” (You Are Honest Crooks)

  Knip en plakwerk met een andere uitleg van de titel: Three years later, when Edwards had his name removed from the writing credits of 1984’s City Heat, he was billed under the pseudonym Sam O. Brown. (S.O.B.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *