Poets je tanden met tandzeep!

Sinds enkele jaren gebruik ik het liefst geen commerciële tandpasta’s meer. In eerste instantie omdat ik geen fluoride wil gebruiken. Als je zoekt op ‘bezwaren van fluoride’ of iets dergelijks, weet je waarom. Een goede bron is altijd NaturalNews.com en een aardige uit Nederland is PillieWillie. Nu wil het ’toeval’ dat ik steeds zoek naar leuke ideeën voor zeep en daarbij stuitte ik op tandenzeep! Dus ik besloot meteen om me daar ook eens aan te wagen. En voilá, gisteren heb ik mijn eerste tandzeep gemaakt!

We gaan eerst eens kijken naar een ideale samenstelling. Wat zit er NIET in?

Geen fluoride, geen triclosan, geen schurend silicium, en geen SLS (sodium laurel sulfate). Een goede bron van info vind je hier: De waarheid achter tandpasta.

En ook geen toegevoegde glycerine. Glycerine legt een glad laagje rond je tanden. Maar wat ik niet wist, is dat gezond tandglazuur een natuurlijk herstellend vermogen heeft. Dat werkt alleen bij schone tanden. Met een commerciele tandpasta DENK je sowieso dat je tanden schoon zijn. Ze voelen namelijk glad aan door de glycerine en helaas voorkomt dat het natuurlijke herstellen van het tandglazuur. Aan commerciele tandpasta’s is extra glycerine toegevoegd. Ook is niet altijd de herkomst duidelijk. Natuurlijke zeep bevat wel een klein gedeelte aan glycerine omdat het ontstaat bij het verzepingsproces. Als je je mond twee of drie keer met water spoelt na het poetsen, zal dat verdwenen zijn.

Zoetmiddel

In mijn eerste tandzeep heb ik als zoetmiddel Stevia toegevoegd. Je kunt je tanden ook prima poetsen met een gewone olijfzeep zonder geurstoffen, maar er is dan een nadeel: de zeepsmaak! Ik heb het geprobeerd hoor, getverderrie! Door een zoetmiddel toe te voegen en wat pepermuntolie proef je de zeep niet meer. Ik had kunnen kiezen voor xylitol, wat ook plantaardig is en zelfs tandbederf tegengaat. Helaas wordt xylitol tegenwoordig ook geproduceerd uit genetisch gemodificeerde gewassen en het is dus nog even zoeken naar een xylitol die dat niet is. Als ik het heb gevonden ga ik het zeker uitproberen!

Stevia is een plantje dat van oorsprong in de tropische gebieden van Zuid- en Centraal-Amerika groeit. Het wordt in Nederland weleens in tuincentra verkocht onder de naam Honingkruid. De Stevia die uit het plantje wordt gewonnen is een natuurlijk zoetmiddel, calorie-arm en het kent niet de bezwaren van kunstmatige zoetmiddelen. Je hebt maar enkele druppels nodig want het is veel zoeter dan suiker. Het is trouwens ook in kleine tabletjes verkrijgbaar in een dispenser. Handig voor als je niet zonder zoet in je thee of koffie kunt.

Kleine blikjes

Mijn tandzeep bevat nu gesaponificeerde olijfolie, kokosolie, stevia en pepermuntolie. Aan deze versie heb ik ook wat bakpoeder(natriumbicarbonaat) toegevoegd. Vroeger poetste ik mijn tanden daar weleens mee als ik koffie- of theevlekken op mijn tanden had. Maar ook dit heeft een licht schurende werking dus ik laat het in de volgende versie wel weg. Ik heb het in kleine blikjes gedaan. Handig voor onderweg. Je maakt de tandenborstel even nat onder de kraan en schraapt dan wat zeep erop en poetsen maar! Als je tandzeep zoekt voor de hele familie moet je iedereen wel een eigen blikje geven vind ik. Of een vloeibare variant zoeken. Wie weet maak ik die ook nog eens.

tandzeepOndertussen heb ik al vier keer mijn tanden gepoetst met deze tandzeep. Het laat absoluut geen nasmaak achter. Tanden en mond voelen schoon. Volgende keer een ietsje meer pepermuntolie toevoegen, want die proef ik niet zo. Kwestie van smaak hoor!

>>Hier het tweede deel van het tandzeepavontuur>>

Delen is fijn!

4 comments

 1. Een goed alternatief voor commerciële tandpasta is biologische kokosolie. Het voorkomt schimmelinfecties in je mond en houdt bacteriën tegen. Voeg wat etherische oliën toe aan je kokosolie in de smaak die je lekker vind en je hebt de ideale vervanger voor commerciële tandpasta.

  • Carola schreef:

   Natuurlijk kan dat, er zijn zoveel alternatieve mogelijkheden. Mijn artikel gaat echter over tandzeep want dat is immers mijn ding. Zeep maken. Zoals kokosolie verkopen jouw ding is he? 🙂

 2. Sanne schreef:

  Carola, geweldig artikel!

  Verkoop je je zeepjes ook? 🙂

  Mvg,

  Sanne.

  • Carola schreef:

   Sanne, je kunt kijken in de shop bij deze website. Op dit moment zijn de twee varianten even niet op voorraad maar binnenkort komen weer nieuwe in de shop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *