Tandzeepvariatie

Enthousiast geworden door de tandzeep heb ik vandaag een nieuwe variatie gemaakt. Ik heb ontdekt dat ik de tandzeep het handigst kan maken als bijproduct van een olijfzeep. Dit omdat ik niet teveel in één keer wil maken. Het is immers een testproject. Dus maak ik een olijfzeep met 700 gram olie en als die bijna klaar is, neem ik 50 gram apart om tandzeep van te maken. Van mijn eerste tandzeep kon ik drie blikjes vullen. Vandaag kon ik er vier vullen! Waarom? Omdat ik er dit keer zeezout aan heb toegevoegd.

Heilzaam

De variatie van vandaag zou weleens heilzaam kunnen zijn voor je tanden en tandvlees. Ik heb een variatie bedacht met als extra’s kamille- en kruidnagelolie. De kruidnagel is bekend om zijn anti-bacteriéle en antiseptische werking. Ooit, toen er nog geen tandartsen waren, stopte je een kruidnagel in een rotte kies om zo verdere infectie tegen te gaan. Het is ook nog eens pijnstillend.
Kamille-olie wordt door middel van stoomdistilleren gewonnen uit kamillebloemetjes. Er zijn erg veel bloemetjes nodig om de olie te verkrijgen, dus helaas is kamille-olie erg duur! Men zegt dat het een indigoblauwe kleur heeft, ik vind de kleur meer blauwgroen. Het is kalmerend, ontstekingsremmend en kan tandpijn verhelpen. Je kunt ook gorgelen met een paar druppels kamille-olie in water, wat helpt tegen ontstekingen van je tandvlees en mondslijmvlies. Kindjes die pijn hebben bij het tandjes krijgen kun je helpen door de pijnlijke plekken even aan te stippen met wat olie. Mijn volgende tandzeep zal denk ik een variant voor kindjes zijn!

Lekker heftig smaakje

Tandzeep 2 heeft bovendien ook nog pepermunt- en eucalyptusolie en zeezout! Voor een superschoon gevoel. Ik geloof dat het een lekker heftig smaakje is geworden! Wie al was gewend aan een zoute tandpasta, zoals Parodontax of de Saline van Weleda zal daar niet van opkijken. Voor de anderen is het vast even wennen. Net zoals het wennen is om te poetsen met zeep in plaats van tandpasta. Maarreh, voor je het weet wil je niets anders meer!

kamille

Update 18 juni 2014:
Dit artikel (en het voorgaande) beschrijft enigszins de weg die ik heb bewandeld om tot het huidige product te komen. Tandzeep bestellen? Ga naar de shop.

Delen is fijn!

3 comments

 1. Collin schreef:

  Nou ik heb twee samples ontvangen en die met zeezout vindt ik ERG lekker en het maakt ook goed schoon, iets beter dan de andere zonder zout is mijn gevoel. Helaas denk ik niet dat mijn vrouw en kind “willen” wennen want er blijft altijd een heel klein zeep smaakje aan zitten maar zelf heb ik dat eigenlijk niet, met die met zeezout. De andere is met pepermunt maar erg mild, die mag van mij veel krachtiger van smaak. Dat is waarschijnlijk de truuk om de rest van de familie over te halen.. En je hoeft inderdaad maar een heel klein beetje te gebruiken dus het gaat erg lang mee.

  • eyeinorange schreef:

   Dank voor je reactie, Collin! Ik gebruikte ook het eerst die met zout. Nu ik daar aan gewend ben, vind ik de versie zonder zout inmiddels ook goed te doen. Ik was een beetje huiverig om de smaak nóg sterker te maken. Maar misschien mag er toch meer pepermunt in, want die helpt wel. Tja, niet iedereen wil eraan vanwege het zeep-idee! Ik denk dat heel jonge kids er wel aan wennen trouwens..

 2. Tjarko schreef:

  Ik zou die met zout wel eens willen proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *