Olijfzeep 5x anders!

olijfoliezeepEen van de leukste dingen vind ik toch wel het maken van olijfzepen. Want ik gebruik ze zelf ook graag! Voor mij geen vloeibare douchegel meer, maar een eerlijk stuk olijfzeep. Liefst met de natuurlijke geur van zeep of gegeurd met etherische olie. Nu ken ik ook mensen die dol zijn op allerlei geuren en dus maak ik af en toe ook wat met parfumolie. Voordeel daarvan is wel, dat je eindeloos kunt variëren. Van chocolade- tot aardbeiengeur. Maar ook complexere geuren, zodat je zelfs een zeep kunt maken die bij je vaste parfum past!

Je ziet hier drie ronde olijfzepen met een natuurlijke uitstraling.  De kleuren komen van de variaties in olie en de bruine heeft ook nog toegevoegde Marokkaanse Ghassoul klei.

De twee rechthoekige stukken hebben allebei kleur en geur. Het ene stuk is lichtgeel met abrikooskleur en ruikt naar JM Pomegranate Noir. Een rijke geur met tonen van specerijen, wierook en patchouli op een bodem van granaatappel. Het stuk met blauw en groen heeft een frisse geur die doet denken aan een zomerdag op het water. Een frisse zeebries afgewisseld met de bloemen die langs de boulevard staan.

Deze twee snoepjes hebben behalve olijfolie, ook nog kleine hoeveelheiden kokosolie, sheaboter en wonderolie aan boord. Het maakt ze nog verzorgender voor de huid.

Alle stukken zijn handgesneden. De ronde stukken wegen ongeveer 90 gram en de rechthoekige zijn flinke joekels van tussen de 120 en 130 gram.

Niet gemakkelijk

Zeep maken met geur en kleur is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden! Kleuren kunnen heel anders uitvallen dan je in gedachten had. Geuren idem dito. Ze kunnen voor verkleuring in je zeep zorgen. Ze kunnen zorgen dat je zeep veel te snel dik wordt, zodat je het maar moeilijk in de mal krijgt. Een mooi gemarmerd zeepje, of wat zeepmakers een ‘swirl’ noemen, lukt dan niet meer. Je krijgt luchtbellen. Of de zeep wordt veel te heet. Bovendien is het niet goedkoop. Het kan zijn, dat de zeep als die helemaal gerijpt is, veel van de geur weer heeft ‘opgegeten’. Er moet dus relatief veel parfumolie in. Veel meer dan bij een product dat niet hoeft te rijpen, zoals een crème. Het vergt zodoende een eindeloos zoeken naar geuren en kleuren die aan al je eisen voldoen.

Omdat deze vier beauties allen olijfzepen zijn, mogen ze na het snijden nog rustig een paar weekjes uitharden, voordat ze hun weg weer vinden naar nieuwe gebruikers!

olijfzeepolijfzeep

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *