Zeeptrivia

baconzeepWat kun je nu nog meer met zeep, behalve ermee wassen? Ik ga het hier nu maar even niet hebben over de alom tegenwoordige zeepkettingen. Die zie je overal op markten en in winkels en er zijn echt genoeg blogs over! Nee. We gaan op zoek naar cultuuruitingen! Zoals uitdrukkingen bijvoorbeeld.

Uitdrukkingen met het woord zeep zijn er in Nederland niet veel. Ze zijn ook nog recht door zee. “Iemand om zeep helpen” is algemeen bekend. Nee dan Belgisch Vlaanderen! Veel bloemrijker. Wat dacht je van: “Met bruin zeep onder de neus“.
Dat betekent zoveel als: “denk maar niet dat ge kunt ontsnappen.”De volgende is echt hilarisch:

Zeeptrut (de ~ (v.), ~ten)

iemand m/v die overdreven vriendelijk doet om iets te verkrijgen

“Trap er niet in, meiske, die gast is een echte zeeptrut.”

Een uitdrukking uit de regio Antwerpse Kempen.

Tot slot nog een uitdrukking uit de regio Brussel:

Ziep oen aan boeik (en de dei uit)
letterlijk: zeep aan uw buik en de deur uit
uitroep om te kennen te geven dat je iemand gaat buitengooien.

Kramp in je benen

Een nuttige toepassing van zeep, anders dan je ermee wassen: leg een stuk zeep onder je matras. Tegen kramp in de benen. Een volkssprookje waarschijnlijk. Toch zijn er mensen die denken dat het wel kan helpen. Kramp in je benen komt vaak door verzuring van de spieren. Zeep is basisch. En dus zou het helpen. Misschien zelf uitproberen?

S.O.A.P.

Tot slot nog een gevonden voorwerp. Een Deense popgroep die ook in Nederland een hitje scoorde in 1998. Het muzikale duo van zusters Heidi and Saseline Sørensen, werd bekend met hun single “This is how we party”. Nummer 13 in de top40. Helaas, of niet helaas, bestaat de band niet meer.

Delen is fijn!

2 comments

  1. Luna schreef:

    Kijk, als Belgische leer ik hier ook nog wat leuke uitdrukkingen, lol! Een zeeptrut, zo ken ik er wel paar ;o)

  2. jamila schreef:

    heid en lina, ik was zo fan van hen, het is spijtig dat ik niets meer van hen nog hoort, buiten lina zij zingt nog solo….ik mis hen toch wel, ze waren zo prachtige en knappe meiden….ze hebben een prachtige stem, heel knap

    i miss you girls

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *