Viltzeep in de zon

Roze cyclamen en mijn viltzeep

Op een mooie herfstdag een paar viltzepen maken en dan snel de zon in om te fotograferen! Geluk zit echt in kleine dingen. Sappig groen gras met hier een daar een bruin wordend blaadje dat van een boom afviel. Een prachtige zwerfkei als fotostudio. De kop van een paaltje leent zich ook prima als podium.

En dan opeens een toefje tere, roze cyclamen. Ooit geplant als bolletje waarschijnlijk, en het komt ieder jaar weer op. Je ziet hun grote zussen nu overal in de bloemenwinkels.

De benaming is afgeleid van het Griekse κυκλος, wat cirkel of schietschijf betekent. En inderdaad, de knolletjes zijn cirkelvormig en de manier waarop de bladeren en bloempjes groeien ook. De tuincyclamen verwilderen, maar je moet eigenlijk wel ieder jaar na de bloei de grond wat ophogen, omdat de knolletjes zich omhoog werken. Zo houd je er langer plezier van. Ze zouden eigenlijk in december bloeien, dus deze schatjes zijn hier misschien te vroeg? Want van oudsher horen ze bij ‘levende’ kerstversiering!

Roze cyclamen en mijn viltzeep

Viltzeep maken is tijdrovend

Ze zijn niet zo moeilijk te maken, viltzeepjes, maar het kost tijd. Iedere zeep met de hand omkleden met zachte wol en dan natmaken en kneden, kneden, wrijven, wrijven. Tot het vilt is. Een tijdrovende, maar wel heerlijk meditatieve klus!

Vanwege de hoeveelheid werk zijn ze wat hoger geprijsd. Ieder stuk is uniek door haar kleur en vorm. De zeep die erin zit is zoet. Er zit geitenmelk en honing in!

Zeep met vilt kun je gebruiken voor lichaam en handen. Je handen worden er zacht van. Een andere toepassing is als schoonmaakzeep. Maakt je spoelbak en kookplaat gemakkelijk schoon zonder te krassen. Je vindt deze viltzeep in de shop in de categorie Viltzeep.

Vijf viltzepen

Delen is fijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *