Scheerzeep voor Barbier Jan

Barbier Jan Heideman heeft zich gespecialiseerd in het scheren. Hij kan je uren vertellen over baardtypes, scheerzeep, crèmes en messen.

Jan kwam deze week op mijn (I)Pad via een gemeenschappelijke kennis. Hij is op zoek naar ambachtelijke scheerzeep. Ik besloot hem maar eens uit te nodigen voor koffie (in zijn geval thee) en een goed gesprek. En uiteraard om mijn zepen te laten zien en proberen. Het is een boeiende avond gevonden. Spraakwaterval Jan – wat mij betreft een nieuwe bijnaam, haha – ging laat op de avond naar huis met een aantal testzepen en de afspraak dat ik nog wat zeep voor hem zou verpakken zodat hij die kan meenemen naar een evenement waar hij optreedt.

Barbier Jan is te zien in het Spoorwegmuseum en het Zuiderzeemuseum, waar hij op de authentieke wijze de – mannelijke(!) – bezoekers scheert. En dat scheren is een hele ervaring op zich. Jan noemt zichzelf niet voor niets ‘ Barbier van Haren en Ziel’!
Hij  bezit ook een mobiele salon met antieke inrichting, een scheerstoel en met vlijmscherpe antieke messen. De oudste daarvan stammen uit de tijd rond 1840. Zijn manier van werken doet het meest denken aan die van de Italiaanse traditionele barbiers, de beste ter wereld. De reactie van vooral de jongere bezoekers luidt dan ook steevast; “Dit is echt iets voor mijn vader of grootvader”.

Op zich niet zo verwonderlijk wanneer je bedenkt dat zich onder zijn leermeesters o.a. de wereldberoemde Pasquale Capone, en de Godfather van het traditioneel scheren in Nederland, Paul Kox bevinden.
Een scheerbeurt van Barbier Jan begint met een gezichtsmassage om de huid zacht en fris te maken. Hierna volgt de warme handdoek, deze ontspant de huid en maakt de baardharen zacht. Dan volgt het inkwasten met een scheercrème of -zeep, passend bij het huidtype van de gast.
Na het uitscheren volgt dan weer een gezichtsmassage met een verkoelende crème of een milde Italiaanse of Zwitserse klassieke aftershave.

Acterend als Barbier Jan neemt Jan Heideman het publiek weer mee terug in de tijd en, bezorgt  hen behalve een gladde kin, een heerlijke rustgevende en verzorgende ervaring.

Vestingmuseum 3 juli 2011

Komende zondag is Barbier Jan te vinden in het Vestingmuseum in Naarden op de Dudokdag. De entree is die dag gratis! Je kunt je er lekker laten scheren door Jan. Jan zal er ook een aantal zepen van mij aan de man brengen. Maar wees er snel bij want de voorraad is – exclusief – beperkt en op is echt op!

Hieronder zie je een optreden van Jan in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Delen is fijn!

4 comments

  1. scheren schreef:

    Niets beter dan je laten scheren door een echte barbier

  2. Paul Kox schreef:

    Niets is beter om je laten scheren door een echte barbier,die een echte ambachtelijke opleiding genoten hebben.

  3. Administrator schreef:

    Ik heb wel eens scheerkommen bij je besteld Paul en ik zit erover te denken om voor een vriend een Muhle synthetische Silvertip te bestellen. Men is er op Badger&Blade wel enthousiast over. Zie dat je nu ook korting geeft, mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *