Biologische zeep in Griekenland

Griekenland was magisch dit jaar! Ten eerste omdat ik er maar liefst 20 jaar niet was geweest. Jeugdsentiment, haha! En ten tweede omdat ik eindelijk mijn oom en tante, die daar al jaren wonen, in hun natuurlijke habitat kon bewonderen! Zoveel leuke, aardige mensen ontmoet. Prachtige natuur, want de Pilion, zoals het schiereiland bij de stad Volos heet, wordt ook wel het zomerverblijf van de goden genoemd. Het is het groenste stukje van het land.

En dan.. je bent zeepmaker of je bent het niet.. natuurlijk ging ik op zoek naar zeepmakers in de buurt. En daar heb ik Nikos Dovas gevonden, in het zuidelijke plaatsje Platanias.

Hier zie je Nikos in zijn zeepwinkeltje.

Nikos DovasNikos komt uit een echte hotel-familie. Hij beheert het hotel Des Roses in Platanias. Een hotel met een lange geschiedenis, opgezet door zijn vader – against all odds – en uitgegroeid tot een succesnummer in het kleine dorpje. Hier vind je de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het hotel.

Bij de huidige recessie in Griekenland zocht Nikos naar een manier om zijn business te spreiden en hij besloot om wat oude familiekennis te benutten. Er bestond namelijk een recept voor zeep, van zijn grootmoeder, dat een goed bewaard familiegeheim is! Nikos nam geen halve maatregelen. Hij besloot om zich het vak van zeepmaker eigen te maken en wel op een ambitieuze manier.

Ambitieuze man

Nikos maakt zijn zeep nu een jaar en verkoopt sinds 8 maanden. De zeep is puur, hij gebruikt biologische olijfolie en zelf geteelde of in de natuur verzamelde kruiden. Hij is bezig met een Italiaans ecokeurmerk. En hij heeft een prachtige verpakking ontworpen die gezien mag worden, met de bijbehorende website!

De zeepkeuken van Nikos, alias zeepwinkeltje, is gewoon in het hotel en overal liggen zeepjes te drogen. Dankzij het gunstige Griekse klimaat – vooral in de zomer – kan de zeep in een week of vier prima drogen. Natuurlijk kon ik niet weg gaan zonder een paar zeepjes in te slaan en die ben ik nu aan het testen. Ze ruiken in ieder geval prima! De geuren zijn zacht, vanwege de kruiden die hij gebruikt. Nikos maakt eerst een maceraat van kruiden in olie en gebruikt die olie vervolgens in zijn zeep. Andere geurstoffen voegt hij niet toe. Ook extra kleur komt er niet aan te pas. Er is een zeepje met maanzaadjes als natuurlijke scrub.

Met zijn hotelervaring is Nikos bezig geweest om hotels te interesseren om zijn zeep in de gastenkamers te leggen en daarmee boekt hij al aardige resultaten. Ook in winkels in de omgeving kwam ik zijn produkten tegen. Een volgende stap voor hem is het maken van vloeibare zeep en wasmiddel.

You Rock, Niko, we houden contact!

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *