Neem de tijd voor jezelf met ambachtelijke scheerzeep

Scheerzeep door SoapZVoor een maker van zeep zijn er altijd wel uitdagingen te vinden. Heb je eenmaal de basisprocessen onder de knie dan wil je meer. Spelen met geur en kleur, zeep voor speciale gelegenheden. Een van die dingen is: ambachtelijke scheerzeep! Hieronder vertel ik je waar goede scheerzeep aan moet voldoen en leer je meteen het een en ander om je snel het traditioneel scheren eigen te maken.

Feit: de meeste mannen gaan voor het gemak. En dus pakken ze de spuitbus. Dat is jammer. Een goede scheerbeurt is een rustmoment voor jezelf. Een tijd om te ontspannen of om eens goed na te denken. Maar je moet het eerst leren!

Mevrouw SoapZ moest weer terug naar de schoolbankjes om te leren hoe een goede scheerzeep wordt gemaakt. En dat was nog niet zo gemakkelijk. Want er zijn natuurlijk wel forums voor zeepmakers, waar zeer behulpzame mede-zepers verblijven. Maar.. je moet NIET denken, dat zij hun recept voor scheerzeep met je delen. Er zijn grenzen hè. Hints kun je wel krijgen, gelukkig wel. En dan moet je zelf op zoek en heel veel experimenteren.

Schuim moet ‘staan’

Laten we even kijken waar goede scheerzeep aan moet voldoen, volgens de barbier bijvoorbeeld.

 • Het moet schuimen
 • Schuim moet een tijdje blijven ‘staan’
 • Het moet glijden
 • Het moet vet zijn, zodat het baardharen zachter maakt en de huid niet uitdroogt
 • Het hoeft dus niet schoon te maken, daar zijn andere produkten voor

Waarom de zeep moet schuimen, dat is een kwestie van smaak. Maar vooral voor mannen die gewend zijn om te grijpen naar het spul in de spuitbus, of naar het gele kuipje.. voor hén moet het schuimen! Anders vinden ze het niks. Voor de meer ervaren traditioneel natscheerder zal dat minder uitmaken. Het gaat vooral om de andere eigenschappen.

Bestudeer het etiket

Als je jezelf bekwaamt in het lezen van etiketten dan kom je meer te weten over wat er in je produkt zit. Zo gaat het ook met scheerzeep. Sommige makers helpen je een handje door álles te vermelden wat erin zit. Dat zou ik nooit doen.. 😉

Voorbereiden van je scheerbeurt

Mühle scheerset

Zo’n prachtige set, daar word je toch blij van?

Gebruik een paar druppels scheerolie (gewone amandel- of wonderolie voldoet heel goed) en masseer die stevig in. Het prepareert de haren en maakt ze zachter. Neem een handdoek van katoen, doe die in heet water en wring die uit. Leg een paar minuten op je gezicht (zie hoe de Turkse kapper in het filmpje verderop dit doet). Pas daarna begin je met schuim maken en scheren!

Schuim maken met je ambachtelijke scheerzeep

Voor het maken van een vol schuim kun je je hand gebruiken, maar een scheerkom is het natuurlijk helemaal! Gebruik daarvoor een soepkom of een speciale scheerkom. Je kunt het schuim opbrengen met de kwast of met je handen.

Zet in ieder geval je kwast eerst een paar minuten in lauwwarm water, zoadat de haren dat water opzuigen en voller worden. Of doop de kwast even in heet water. Gebruik bij het schuim maken af en toe een beetje warm water. Gebruik je een stuk scheerzeep, haal je vochtige kwast dan een aantal malen over je zeep.

Masseer het schuim met ronddraaiende bewegingen in de baard. Het zorgt ervoor dat de baardharen overeind gaan staan. Bij een zware baard kun je ook twee keer inzepen en scheren.

Hieronder een grappige en informatieve homevideo.

En hier een prima overzicht van een echte scheerbeurt door een goede Turkse kapper, bevat tal van tips die je ook thuis kunt toepassen!

Ben je gegrepen door het virus van traditioneel scheren? Je kunt ook lid worden van hét forum, Badger & Blade.

De scheerkwast

Denk voor een goede kwast eens aan een kwast van imitatie-dassenhaar. Waarom? De meeste dassenharen kwasten komen van dassen uit China. En als je weet hoe ze daar met dieren omgaan… De kwasten van Mühle kregen bij Badger & Blade goede reviews.

Mevrouw SoapZ

Op de cadeaumarkt van IJsselstein Handmade ben ik meestal aanwezig met mijn ambachtelijk gemaakte scheerzeep! Ga de uitdaging aan en schaf zo’n heerlijjk stuk zeep aan. Dan kun je zelf beoordelen of ik mijn werk goed heb gedaan.

 

Delen is fijn!

4 comments

 1. Wesley Velroij schreef:

  Ik ben zelf niet zo’n hele grote fan van ambachtelijke scheerzeep, maar ik vind het leuk om zo nu en dan een review over een ambachtelijke scheerzeep te schrijven.

  Zo heb ik dit jaar een review over een Britse ambachtelijke scheerzeep geschreven, en als zo’n zeepmaker goed zijn werk doet heb je echt een heerlijke scheerzeep. Nederlandse ambachtelijke scheerzeep heb ik nog niet getest, maar ga ik zeker doen.

  Het is trouwens moeilijk om kwa werking van een ambachtelijke scheerzeep te concurreren met massa geproduceerde scheerzeep, want je gelooft het misschien niet maar daar zitten heel veel goede scheerzepen en scheercrèmes tussen.

  Ik ben trouwens altijd geïnteresseerd om een review te schrijven over een ambachtelijke scheerzeep 🙂 Ik schrijf ja een blog over klassiek scheren als hobby zijnde, en ik vind eerlijk gezegd ook leuk om de kleine ondernemer een beetje publiciteit te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *