Ode aan de olijfoliezeep!

Als je net begint met het maken van zeep is het natuurlijk handig om iets te proberen met een eenvoudige samenstelling. Nog niet experimenteren met geur en kleur. Houd het simpel met een of twee grondstoffen, zeggen alle beginnersrecepten.  Uh, kleur nog besloot ik inderdaad niet te gebruiken, maar geur toch wel! Ik ben gek op lavendel en andere etherische olie. Daarom heb ik in eerste instantie een paar olijfoliezepen gemaakt. En ik maak ze nog steeds. Het is een prachtige, natuurlijke zeep waar je eindeloos mee kunt variëren.

Opzoeken in Wikipedia

Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig douchegel uit een fles. Heb je wel eens het etiket bekeken? Er zitten allemaal dingen in waarvan je niet weet wat het is. Opzoeken kan, bijvoorbeeld in Wikipedia. Zo kom je erachter dat er meestal een aantal chemische stoffen in zitten. Misschien wel door die chemische stoffen kan je huid uitdrogen. Zodat je huid gaat kriebelen en irriteren. Daarom is er vaak een of andere verzorgende stof aan toegevoegd. Of een olie. En misschien ga je na het douchen dan weer extra smeren met bodylotion. Voor mij is het net alsof je medicijnen krijgt tegen de bijwerkingen van je medicijnen…

Waarom eigenlijk niet teruggaan naar zeep? Zoals twee generaties terug iedereen gebruikte. En dan beter! Eentje die je huid veel beter verzorgt?

Zeep moet rijpen

Zeep van olijfolie is veel natuurlijker omdat er geen chemische toevoegingen in zitten. En het loog dan? Geen zorgen, dat wordt tijdens het verzepingsproces helemaal ‘opgegeten’ door de zeep. Je vindt er niets meer van terug. Dat is ook helemaal niet de bedoeling. Daarom moet een zeep ook een aantal weken tot soms maanden rijpen voordat je haar* gebruikt!

Olijfoliezeep alleen schuimt niet zo best. Door de hoge concentratie aan natuurlijke glycerine die uit de zeep vrijkomt als je die gebruikt, wordt ze slijmerig en glibberig. Dat vinden mensen soms niet lekker. Anderen weer wel. Door de glycerine is de zeep wel extreem verzorgend! Het droogt niet uit en kan een goede dienst bewijzen bij eczeem en andere moeilijke huidjes.

*Ja, zeep is vrouwelijk! Zoek maar op in het woordenboek.

Om te zorgen dat olijfoliezeep toch schuim geeft, kiest de zeepmaker er vaak voor om er een klein percentage kokosolie of castorolie (wonderolie) aan toe te voegen. Meestal niet meer dan 20 procent. Er zijn bepaalde – ongeschreven – regels dat je de zeep dan nog Castillezeep mag noemen.

olijfoliezeepAls je voor het eerst begint met olijfoliezeep te gebruiken bij het douchen moet je er misschien even aan wennen. Soms moet ook je huid ontwennen van alle chemische middelen die je hebt gebruikt. En – oeps – die zeep schiet snel uit je hand! Oplossing: doe je zeep in een stoffen zakje (organza) of washandje tijdens het wassen.

Eenvoudige zeep

In het begin gebruikte ik olijfoliezeep die ik via internet bestelde. Het was hele eenvoudige zeep, zelfs zonder geur. Dat was wel wennen maar op den duur heel prettig. Het was net alsof mijn neus gevoeliger werd! Als ik een keer iets gebruikte dat wél een geur had, rook ik het veel beter! Toch ben ik wel gek op geuren, dus nu ik zelf zeep maak, gebruik ik vaak etherische olie. Die vind ik bij het karakter van olijfoliezeep het beste passen. Het maakt de zeep echter wel een stuk duurder, omdat er in zeep nogal veel geur gebruikt moet worden. Tijdens het verzepingsproces wordt een gedeelte van de etherische olie ‘opgegeten’ door de zeep. Als de zeep net uit de mal komt denk ik “wauw!” en geurt mijn hele huis. Als ze is uitgerijpt, is de geur al een stuk subtieler. Hmm, ik krijg weer zin om nog zo’n heerlijke zeep te maken!

Delen is fijn!

2 comments

  1. Tony schreef:

    Ik ben opzoek naar een natuurlijke zeep op internet/winkel, waar kocht jij je olijfzeep?

    • Administrator schreef:

      Ik maak het zelf Tony. En ik verkoop het in mijn shop hier. Een 100% olijf heb ik momenteel niet in de shop maar de Louisa is gemaakt met een heel groot deel olijfolie, ongeveer 60 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *