Geur in zeep is lastig!

Als je zelf zeep maakt dan wil je natuurlijk dat die lekker ruikt. Hoewel ik natuurlijke zepen maak zonder geur en kleur, want daar is vraag na, vind ik het ook leuk om heerlijke geuren uit te zoeken. Hoe een geur zich gedraagt in zeep is niet altijd te voorspellen. Je moet afgaan op de ervaringen van andere zeepmakers. Soms zet de leverancier het erbij, maar dat is niet altijd betrouwbaar. Zelf testen blijft dus nodig.

Hier zie je mijn testje van vorige week.

GeurtestEen geur kan zich onvoorspelbaar gedragen. Hij kan je zeep verkleuren, te snel laten aandikken en dat soms tegelijk! Maar ook kan een geur in het flesje heerlijk ruiken en in de zeep gewoon verdwijnen. Bijna alle citrus-achtige geuren hebben dat. Heel lastig!

Daarom test ik nu de geuren, want het is me te vaak overkomen dat een zeepmengsel opeens instant beton werd en dan kon ik er niet mee doen wat ik van plan was! Zo zie je bovenaan in het midden een geur die heerlijk ruikt, naar Indiase Chai (thee met kruiden), maar verkleurt naar bijna donkerbruin. Als ik een witte zeep had willen maken, had ik nu stevig gebaald.

Gelukkig kun je er ook gebruik van maken dat een zeep verkleurt na toevoegen van een geur. Dus in het geval van de Chai is dat niet eens zo erg, want tenslotte is thee lekker bruin. Kijk maar eens wat deze gastblogger op SoapQueen ervan maakt. Super cute nietwaar?

Chai Latte
Chai Latte, courtesy of Soap Queen Blog
Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *