Over onze ambachtelijke zeep

Heb je zin om onze zeep te bestellen en wil je eerst meer weten? Hier vind je heel veel weetjes over de zeep van Mevrouw SoapZ.

Gebruik van je ambachtelijke zeep

Leg je zeep altijd weg in een bakje waar ze kan uitlekken en drogen. Gebruik onder de douche bij voorkeur een spons en was je met het schuim. Zo gebruik je de zeep zuinig en geniet je het langst van je zeep! Twijfel je of jouw zeer gevoelige huid de zeep verdraagt? Kies dan een zeep zonder extra toegevoegde geur en kleur. Bijvoorbeeld uit de serie IJsselzeep. De meeste zepen uit die serie zijn ook geschikt voor babies en jonge kinderen, behalve de zoutzeep.

Bewaren

Als je de zeep ontvangt is deze voldoende gerijpt om te gebruiken. Maar de zeep mag best nog even langer rijpen. Het krimpfolie is een beetje luchtdoorlatend.  De zeep kan dus narijpen. Na verloop van tijd kan de geur en kleur wat minder worden. Ondanks dat is je zeep nog prima te gebruiken. De zoutzeep is een uitzondering, deze kun je beter luchtdicht bewaren omdat zout vocht aantrekt.

Verpakking

SoapZ kiest voor een eenvoudige verpakking want we investeren het liefst in een hoogwaardig produkt. We verpakken onze zeep vanwege hygiënische overwegingen in krimpfolie (met uitzondering van de scheerzeep), dat kun je gewoon bij het plastic-afval doen.

Samenstelling

Zeep van SoapZ is in bijna alle gevallen gemaakt met olijfolie. Vanwege de verzorgende eigenschappen. Omdat olijfolie minder goed schuimt, voegen we er een kleinere hoeveelheid andere olie aan toe. Zoals kokosolie en/of wonderolie (ook wel castor- of ricinusolie genoemd). Ook gebruiken we vaak sheaboter (of karitéboter), dat nóg zachter en verzorgender voor je huid is. Af en toe maken we zeep met geitenmelk of kamelenmelk, deze doen goede dienst voor een rijk schuim en verzorging van een zeer gevoelige huid.
Als we pigmenten en parfum gebruiken, zijn dit altijd stoffen die goedgekeurd zijn voor gebruik in cosmetica, volgens de leidende cosmeticaregels in de UK of de VS. We maken ook ongekleurde en ongegeurde zeep, evenals zeep met klei (voor kleur en om de specifieke eigenschappen) en/of essentiële oliën. Enkele van onze zepen bevatten zgn. ‘botanicals’, gemalen kruiden of planten. Deze gebruiken wij omwille van de productveiligheid altijd in gedroogde vorm.

Over de zalven

Meestal gebruik ik wel bijenwas als verdikking en emulgator. Er is discussie binnen het vegan wereldje of bijenproducten wel vegan zijn. Dat zijn ze wel. Maar als je niets van dieren of door dieren gemaakt wilt gebruiken dan mag je deze overslaan.

Biologisch of niet biologisch?

Mevrouw SoapZ gebruikt bij voorkeur geen palmolie omdat er op grote schaal regenwouden gekapt worden om oliepalmen aan te planten. Het leefgebied van veel dieren, waaronder de unieke Orang Oetan dreigt snel verloren te gaan. Er is wel ‘sustainable’ palmolie maar daar is in kleine hoeveelheden moeilijk aan te komen. En zelfs bij deze ‘sustainable’ versie is het niet helemaal zeker dat er niet mee gerommeld wordt.
Palmolie zit helaas in ongelooflijk veel voedingsmiddelen en cosmetica. Iets om over na te denken.
Over het algemeen is het moeilijk om aan biologische olie te komen in wat kleinere hoeveelheden. Als er biologische ingrediënten worden gebruikt dan is dit vermeld in de beschrijving van de zeep.
In sommige stukken zeep zitten zijdevezeltjes. Die zijn van Tussah zijde en deze is geoogst zonder de rups dood te maken. De cocons worden verzameld als de vlinders er al uit zijn gekropen. Vandaar dat de zijdevezels korter zijn en minder geschikt om te spinnen.

Verzending

Bestellingen gaan zoveel mogelijk per brievenbusdoosje.  Kleinere produkten, zoals de tandzeep, gaan per brief. Dit is afhankelijk van het gewicht. Mevrouw SoapZ verzendt met Post NL. Helaas leegt Post NL de brievenbussen niet meer op zondag. Daarom gaat een bestelling die je in het weekend doet, pas op maandag de deur uit. Lees de tarieven op de aparte pagina over verzending.

Leveringsvoorwaarden

Mevrouw SoapZ heeft uiteraard algemene leveringsvoorwaarden opgesteld. Belangrijk voor jou is om te weten dat je het wettelijk recht hebt om de aankoop te ontbinden binnen 7 dagen na aflevering. Laat het ons zo snel mogelijk weten door middel van een email. Je kunt alleen terugzenden als je de originele verpakking van de zeepjes niet hebt geopend! Terugzending komt wel voor jouw rekening. Zie  punt 6.3 van de algemene voorwaarden. Die kun je hier lezen.

Jouw keuze uitverkocht?

SoapZ produceert uitsluitend op ambachtelijke wijze en dat betekent ook dat we kleine aantallen maken. Dat heeft voordelen en nadelen. Je zeepje is uniek. Het is namelijk erg moeilijk om nog een keer exact dezelfde zeep te maken, ondanks dat het recept gelijk blijft. Exclusiviteit is gewaarborgd! De meeste zepen Mevrouw SoapZ in aantallen van 8 tot 12 stuks. Als jouw keuze is uitverkocht, kun je ons altijd een email sturen om te vragen wanneer we weer zoiets in de shop hebben. Houd er ook rekening mee dat ambachtelijke zeep moet rijpen, ten minste vier weken en soms langer. Als je je abonneert op onze nieuwsbrief, dan laten wij je weten wanneer er nieuwe producten in de shop staan.

Meer lezen: Wat is zeep eigenlijk?

Holiday in GreeceOp 2500 jaar oude kleitabletten uit Sumerië werd al gesproken over zeep. En waarschijnlijk leerden de oude Romeinen het zeepmaken van de Galliërs. Van daaruit veroverde zeep de wereld. Tegenwoordig zien we helaas nog maar weinig echte zeep in de grote winkelketens. Het lijkt wel zeep, maar is eigenlijk een tablet gemaakt van synthetische detergenten. Die werden populair vanaf de Tweede Wereldoorlog, toen er een gebrek was aan olie om zeep van te maken.  De techniek van de handgemaakte zeep van nu is een opleving van het oude zeepmakersambacht.

Echte ambachtelijke zeep is namelijk het huwelijk van mooie olieën en vetten en loog. Het loog zorgt voor het op gang komen van een heel spoeciaal chemisch proces, dat verzeping heet. De ambachtelijke zeepmaker kiest de olieën en vetten op basis van hun eigenschappen, hard, zacht, verzorgend, schuimend… er kan geur bij in de vorm van essentiële olie uit kruiden en bloemen of van parfumolie. En er kan kleur in door gebruik van natuurlijke stoffen als gekleurde mineralen of cosmetische pigmenten. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!
Wil je meer weten over zeep en zeep maken? Lees dan het blog van SoapZ.

Echte zeep kan je huid uitdrogen, omdat het een PH (zuurgraad) heeft van rond de 8 terwijl je huid ergens tussen 5 en 6,5 zit. De veiligste oplossing is om je te wassen zonder zeep, alleen schoon word je er niet van. Om dit probleem op te lossen gebruikt de zeepmaker meer vet dan er verzeept wordt, dat heet overvetten. Een met de juiste olie overvette zeep zal je huid meestal geen droog gevoel geven. Je huid zal  na het gebruik zacht aanvoelen en niet trekkerig.

Delen is fijn!

One comment

 1. Bertil van der Velde schreef:

  Goedemiddag,

  wij zijn momenteel een retailwinkel gespecialiseerd in ambachtelijke en biologische zeepjes en aanverwante artikelen te open op Curacao. Op dit moment zijn we in het stadium dat we leveranciers voor onze proukten zoeken. Graag zou ik van u informatie ontvangen over de mogelijkheden bij u.

  Met vriendelijke groet,
  Bertil van der Velde
  la Vie est Belle – soap, candles & more
  Willemstad
  Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *